Neziskové organizace a odbory vyzývají premiéra: vypracujte zákon o sociálním bydlení

Odbory a neziskové organizace otevřeným dopisem veřejně vyzvaly premiéra Andreje Babiše, aby jeho vláda vypracovala zákon o sociálním bydlení. K jeho vypracování se vláda zavázala v programovém prohlášení, tento měsíc ovšem Andrej Babiš a ministryně Klára Dostálová uvedli, že zákon nevznikne. Premiéra vyzvaly například Platforma pro sociální bydlení, Českomoravské konfederace odborových svazů, Armáda spásy, Charita, Naděje nebo Síť aktérů pro domov (sdružení azylových domů).

Přestože se vláda v programovém prohlášení zavázala, že přijme zákon o sociálním bydlení, premiér Andrej Babiš a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, která měla zákon na starosti, tento měsíc sdělili, že vláda jej nejspíše nepřipraví. Ministryně Dostálová 11. října uvedla, že vláda má dokonce v záměru vypustit zákon z plánu legislativních prací.

„Vláda připraví zákon o sociálním bydlení k řešení potřeb občanů v bytové nouzi a na okraji společnosti,“ stálo v prohlášení vlády. Nyní se jej chystají dle slov ministryně Dostálové nahradit investičním programem. Ten ale podle organizací není dostatečný: „Navrhované 2 mld. ročně v programu ‚Výstavba‘ by podle odhadů Ministerstva pro místní rozvoj mohly stačit na výstavbu 1 400 bytů / rok, což by ani nepokrylo roční přírůstek cílové skupiny, který vládní materiál odhaduje na cca 3 000 domácností,“ stojí v otevřeném dopise premiérovi.

„V posledních letech rekordně rostou ceny bydlení, počet občanů ohrožených ztrátou bydlení tak stále přibývá. Z průzkumu od společnosti MEDIAN z minulého roku přitom víme, že zákon o sociálním bydlení schvaluje 71 % občanů. Vzhledem k situaci na trhu vidíme, že bez zákona se neobejdeme a vláda by měla bezodkladně pokračovat v jeho přípravě,“ uvedl ředitel Platformy pro sociální bydlení Vít Lesák.

Vypracování zákona o sociálním bydlení v dopise jménem svých organizací žádají: Štěpán Ripka (předseda Platformy pro sociální bydlení), Josef Středula (předseda Českomoravské konfederace odborových svazů), Martin Šimáček (ředitel Institutu pro sociální inkluzi), Jiří Vaněček (ředitel Naděje), Jan František Krupa (ředitel sociálních služeb Armády spásy v ČR), Lukáš Curylo (ředitel Charity Česká republika), Petra Kačírková (ředitelka Lumos Česká republika) a Dana Nedělníková (ředitelka Sítě aktérů pro domov).

Dopis premiérovi Andreji Babišovi k zákonu o sociálním bydlení

Newsletter

Pravidelné informace o našich aktivitách a také o problematice sociálního bydlení v Česku.